Vår kollega astronomen Tomas Hillberg mejlar från Internationella astronomiska unionens generalförsamling i Prag:
– Planetdiskussionen fortsätte under tisdagen då ett ’planet definition information meeting’ ägde rum. Mötet blev lite kaotiskt och diskussionen fortsatte på eftermiddagen. Vissa revisioner gjordes av den föreslagna resolutionen, den viktigaste innebär att en ’planet’ måste vara dominant i sitt närområde. Således är inte Pluto, Ceres, Charon och 2003 UB313 planeter efter ändringarna, vi är nere i åtta nu. Den nya versionen kommer säkert att dyka upp online snart. Jag vet inte om det kommer bli någon mer diskussion på onsdag eller om detta är det slutliga förslaget. På torsdag kommer den slutliga omröstningen att ske där IAU’s medlemmar antar eller avslår förslaget. Hur som helst så kommer omröstningen bli intressant – långt ifrån alla stöder resolutionerna.
Rapport på New Scientist Space

Bild: IAU
Astronomer på diskussionsmötet om planeterna gör en informell omröstning. På torsdag blir det på riktigt, och då kanske vi bara har åtta planeter kvar i solsystemet. (Bild: IAU)