Sedan tio dagar har vi hört mycket om Anousheh Ansari som blev den första kvinnan, muslimska kvinnan, rymdbloggaren, och iraniern som besökte den internationella rymdstationen som turist. Idag kom hon hem i välbehåll. Många bloggare och professionella journalister vände på historien mot ett politiskt perspektiv. Dessa har dock tyvärr varit mycket tomma och mållösa berättelser. Varför är det så viktigt att använda sig av sådana klistermärken som första iranier, kvinna, eller första muslimska kvinna? Kan dessa klassificeringar ha sina rötter i att man ser ner på dessa, och därmed tror att det är spektakulärt att de också kan besöka rymdstationen? Kanske vi bör se detta från ett annat perspektiv: Ansaris rymdfärd är tecken på att vi går mot en era där rymdbesök är ett mål för allmännheten och inte en tävling. Rymdvistelser och strävan mot rymden är ett modernt behov som kan tilfredsställas endast genom att utföras. Inom snar framtid kommer denna drivkraft att vara heltäckande och oberoende av genus, kulturell, eller religiös tillhörighet.
Läs mera på Anousheh Anasaris blog
Läs mera om den internationella rymdstationen
Rapport från Iranian Students News Agency (på persiska)

252459029_af4f93c9cc_m
Mulet, men ändå: Iran från rymden. Klicka för fler fotografier. (Bild: Anousheh Ansaris fotoalbum på flickr)