Plutos kompis, dvärgplaneten som hittills känts som 2003 UB313 eller Xena, har äntligen fått ett riktigt namn. Den ska heta Eris, grekiskt namn på osämjans gudinna, vars främsta bedrift var att starta det trojanska kriget. Namnet föreslogs av Eris upptäckare, astronomen Mike Brown, och har nu alltså godkänts av Internationella astronomiska unionen. Eris lilla måne, som tidigare fått smeknamnet Gabrielle, döps nu officiellt till Dysnomia, efter Eris dotter. Även detta passande namn — det betyder ’laglöshet’ på grekiska, och skådisen som spelade Xena heter ju Lucy Lawless — har Brown föreslagit. Lite solsystemshumor sitter fint efter allt bråk om Plutos status, tycker vi.
Artikel på New Scientist Space
Mike Browns hemsida

Bild: NASA, ESA, och A. Schaller (för STScI)
Nydöpta Eris (här avbildad med månen Dysnomia och den avlägsna solen i bakgrunden) är snäppet större än före detta planeten Pluto. Bild: NASA/ESA/A. Schaller (för STScI)

2 KOMMENTARER

  1. Och Pluto har nu fått utstå den slutliga
    förnedringen och blivit numrerad. 134340 är
    numret, ingen lär minnas det, snart
    är stackarn bortglömd…

    Dan Kiselman

Comments are closed.