Fader George Coyne, astronom och avgående chef för Vatikanobservatoriet, förnekar att han skulle ha petats från jobbet. Enligt en artikel i brittiska tidningen Daily Mail i augusti skulle han ha fått sparken av påven Benediktus XVI efter att han kritiserat teorin om intelligent design, vars anhängare tror att universum måste skapats av någon som visste vad den höll på med. ’Intelligent design är inte vetenskap även om det låtsas vara det’, sa Coyne 2005, något som inte skulle gått hem hos påven, enligt vissa. Men nu i en intervju med tidningen Arizona Republican tillstår Coyne att han avgick helt frivilligt efter 28 år i tjänst.
— Sådana här förändringar verkar alltid generera fantasifull journalism, säger han.
Ny chef för Vatikanobservatoriet efter Coyne är argentinske galaxforskaren José Funes. Han har inte uttalat sig om intelligent design, men menar att spänningarna mellan vetenskapen och religion kan vara en källa till mognad.

Bild: Vatikanobservatoriet/Mount Graham Observatory
Vatikanobservatoriets 1,8-meters-teleskop på Mount Graham i Arizona, USA. (Bild: Vatikanobservatoriet/Mount Graham Observatory)