Att hitta planeter utanför vårt solsystem är inte enkelt. Hittills har man upptäckt drygt 200 stycken och de flesta är lika tunga eller tyngre än Jupiter, eftersom de massiva är enklare att hitta. Nu har Kailash Sahu med kollegor, inklusive uppsalaastronomen Nikolai Piskunov, använt rymdteleskopet Hubble för att mäta 180.000 stjärnor och deras minskning i ljusstyrkan när planeter passerar framför dem. De har upptäckt 16 nya planetkandidater varav två är redan bekräftade. De har också hittat en ny klass snabba planeter som är så nära sin stjärna att de rör sig runt den på mindre än en dag. Dessa verkar bara finnas runt stjärnor som har mindre än 90% av solens massa. Resultaten från mätningarna publicerades i dagens utgåva av Nature.
Läs mer i Uppsala Nya Tidning.
Se en video och läs mer på spacetelescope.org.

Artist's impression of a transiting extrasolar planet
Illustration av hur en planet rör sig framför en stjärna och blockerar en del av dess ljus. (Bild: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI))