Nasa-sonden Stardust var den som i januari kom hem från ett besök med kometen Wild 2 lastad med rymddamm från kometens svans. Nu har man analyserat stoftkornen och upptäckt att de inte alls ger en enhetlig bild på kometens ursprung. Det finns spår av både heta och kalla miljöer, och mest överraskande finns det spår av material från solen själv. Kometer föds i solsystemets utkanter, där sånt inte skulle förekomma (inte enligt vad man trott hittills i alla fall). Förresten vet du kanske inte att du kan delta i stoftanalysen själv – ladda ner programmet Stardust@home så fixar din dator jobbet medan du spelar, surfar, chattar eller bloggar.
Pressrelease hos Stardust
Artikel i Nature

Efter Christer Fuglesangs lyckade tredje rymdpromenad häller nu rymdfärjan Discovery kopplas loss från rymdstationen. Sunni Williams stannar kvar på ISS i ett halvår och Christers ESA-kollega Thomas Reiter följer med på hemresan. Ankomst blir om allt går enligt planen strax före klockan 23 på fredag kväll svensk tid.

Andra bloggar om: , , , ,

Bild: NASA/JPL
Kometen Wild 2, plåtad av sonden Stardust när den var där på besök 2004. (Bild: Nasa/JPL)