I lördags dog elektroniken i rymdteleskopet Hubbles Advanced Camera for Surveys (ACS), ett av flera mätinstrument som finns ombord. ACS har tidigare haft problem och då bytte man till reservelektroniken som nu också gått sönder. Det hände bara en dag efter nya ansökningar om teleskoptid fick lämnas in och eftersom ACS var den viktigaste av teleskopets kameror, så är två tredjedelar av ansökningarna drabbade. Därför har man fattat beslut att förlänga fristen för ansökningarna med två veckor för att ge astronomerna en chans att byta till de kvarstående kamerorna. Det finns redan planer att reparera Hubbleteleskopet i början av nästa år, men ACS står än så länge inte på reparationslistan.
Läs mer på New Scientist.

acs_cutaway_lg
Hubbleteleskopets bästa kamera ACS är trasig. Illustrationen visar var i teleskopet den drabbade kameran ligger. (Bild: NASA)