I fredagens utgåva av den vetenskapliga tidskriften Science publicerades nya mätningar från den europeiska satelliten Mars Express. Stas Barabash från Institutet för Rymdfysik (IRF) i Kiruna med kollegor har använt instrumentet ASPERA-3, byggt av IRF, för att visa att Mars atmosfär påverkas mindre av solvinden, det permanenta flödet med laddade partiklar från solen, än man tidigare trott. Trots att Mars saknar ett magnetfält som skyddar jorden från solvinden, är det bara 600 ton som Marsatmosfären årligen förlorar i massa. Detta innebär att mycket av den försvunna koldioxiden och vattnet antagligen ligger kvar under ytan på Mars och väntar på att upptäckas.
Läs IRFs pressmeddelande.
Läs mer om Mars Express på IRFs hemsida.

mars_express_2009
Satelliten Mars Express ovanför den röda planeten. (Bild: ESA)