För tre veckor sen sköt Kina ner en av sina egna satelliter, en föråldrad vädersatellit. Nu kommer uppgifter om allt nytt rymdskrot som explosionen skapade, och hur farligt det kan bli för andra satelliter. Center for Space Standards & Innovation (CSSI), ägt av mjukvaruföretaget AGI har en maffig samling nya bilder, filmer och fakta.

Bild: STK-genererad bild med tillstånd av CSSI (www.centerforspace.com)
Forsvaret i USA kan tydligen spåra rymdskrotbitar i storleksklass 10 centimeter. Här visas banorna för drygt 500 delar av den sprängda kinesiska vädersatelliten. Klicka för fler bilder och filmer. (Bild: STK-genererad bild med tillstånd av CSSI)

Mätningarna kommer från amerikanska försvaret, som nu håller 517 större satellitbitar under bevakning som skapades i explosionen. De befinner sig i låga banor och kan i princip hota andra satelliter och till och med Internationella rymdstationen, även om risken för ISS bedöms vara liten. Sprängladdningen som sköts upp från Xichang Rymdcentrum den 11 januari vägde mindre än 400 kilo, enligt beräkningar gjorda på MIT, skriver Nature News. En sådan skulle i princip även kunna nå ut till kommunikations- och positioneringssatelliter i geostationära banor. Det kinesiska missilprovet har under de senaste veckorna skapat politisk oro på olika håll.