Amerikanska astronomiska sällskapet AAS har just nu årsmöte i Seattle och årets galnaste vecka för astronyheter är ett faktum. Hetast i dagens skörd är trippelkvasaren som upptäckts av ett amerikanskt-schweiziskt forskarlag (läs mer hos ESO eller New Scientist). En kvasar är en ung galax med materieslukande supermassiv svart hål som källa, och det är trots allt inte så otroligt att tre stycken hamnar nära varandra. Trippelkrockar mellan unga galaxer var faktiskt ganska vanligt i det unga universum, finner astronomen Frederic Rasio (pressrelease hos SpaceRef), som även han presenterar sina resultat på AAS-mötet.

Och även små galaxer kan ha ett supermassivt svart hål i mitten. Dvärggalaxen VCC128 är bara en hundradel av Vintergatans storlek, men ändå har den en dubbel kärna, något som är svårt att förklara om det inte finns ett stort svart hål mellan dem (rapport på Eurekalert).

Bild: ESO
Trippelkvasaren, vars ljusstarkare delar är kända sedan tidigare, har det förtjusande namnet QQQ 1429-008. (Bild: ESO)