Stjärnan i mitten av helixnebulosan är en vit dvärg – en före detta sol som nu är omgiven av gasen som förut tillhörde den. Nu har ett team lett av astronomen Kate Su vid Stewardobservatoriet i Arizona upptäckt att stjärnan också är omgiven av en stoftskiva. Skivan består troligen av resterna efter stjärnans solsystem: kometer och asteroider som kolliderat med varandra. Storleken på skivan är för övrigt ungefär densamma som kometmolnet som omger vårt solsystem. Det är inte första gången man sett nåt sånt nära en vit dvärg, men (vi skrev om ett liknande fall i december) men Helixnebulosan är lite av en kändis bland nebulosor.
Pressrelease hos Spitzerteleskopet

Bild: NASA/JPL-Caltech/K. Su, Univ. of Ariz.
Helixnebulosan i infrarött. Den lilla röda pluppen i mitten kan vara bevis på att stjärnans kometsystem överlevt stjärnvinden som skapade hela nebulosan. Klicka för att se en större version; bilder med mindre jobbig färgsättning finns att skåda i originalartikeln på arXiv.org. (Bild: NASA/JPL-Caltech/K. Su, Univ. of Ariz.)