Vid en konferens vid Stanford i Kalifornien nyligen rapporterades tre nya typer av objekt ha hittats i Vintergatan. Stora gammastrålande moln och täta röntgenkällor djupt gömda i stoftmoln är några av upptäckterna. Gammastrålningen har detekterats med hjälp av anläggningen HESS i Namibia, som ser så kallad tjerenkovstrålning från gammastrålning som träffar vår atmosfär.

Bild: HESS-teamet
HESS kallas dessa teleskop, som letar efter glimtar efter gammastrålning i vår egen atmosfär. (Bild: HESS-teamet)

De nya röntgenkällorna upptäcktes med ESAs rymdteleskop Integral och verkar röra sig om neutronstjärnor som slukar material från en närbelägen jätte. Stjärnan verkar i sin tur vara omgärdad av ett tätt stoftmoln som blockerar mycket av strålningen men glöder starkt i infrarött.
Läs mer hos NewScientist Space