Kosmologisatelliten Planck lyfter 2008. Då ska den ställa den stora smällens kanske största fråga: svällde universum verkligen upp enligt kosmologernas hisnande inflationsteori? Planck ser i vilket fall redan ut att kunna bli rymdens snyggaste teleskop, av bilderna från pressvisningen i Cannes att bedöma. Rymdens kallaste lär det också bli. Ett av instrumenten kommer att kylas ner till 0,1 grad över den absoluta nollpunkten. Det blir lägre än allt annat i universum, säger teleskopmakarna, och helt rätt för att kunna mäta den 2,6 grader varmare kosmiska bakgrundsstrålningen.
Rapport på New Scientists rymdblogg

Bild: ESA - S. Corvaja
Europeiska rymdstyrelsen ESAs nya kosmologisatelliten Planck med sina många speglar. Med på pressvisningen i Cannes var förresten nobelpristagaren George Smoot. Klicka för fler bilder både på honom och på satelliten. (Bild: ESA/S. Corvaja)