Nattlysande moln är en vanlig och vacker syn under svenska sommarnätter. Sedan de upptäcktes i slutet av 1800-talet har de blivit allt fler, och syns vid allt sydligare breddgrader. Kan det bero på klimatförändring på något sätt? Det är en av frågorna som nya Nasa-satelliten AIM ska svara på. Den skjöts upp från Kalifornien under onsdagen ombord en Pegasus-raket. I två år framöver ska AIM undersöka de mystiska isiga moln i mesosfären, atmosfärens kallaste lager, 80 kilometer ovan jord.
Sven Grahn skriver om AIM i sin nya blogg
AIMs hemsida hos NASA
AIMs hemsida hos Hampton University

Bild: IRF
Nattlysande moln över Moskva. Nya satelliten AIM ska ta reda på varför de blivit fler, och vad om nånting förändringen kan ha göra med klimatförändringar. Tidigare forskning har flygningar med rymdfärjan kan spela en roll i molnens ökning. (Bild: Peter Dalin/IRF)

3 KOMMENTARER

  1. Ju längre norrut, desto bättre. De syns i alla fall regelbundet från Stockholm, till exempel.

Comments are closed.