[Redigerat: April, april! Göran Persson har mig veterligen aldrig uttalat sig om Pluto. Å andra sidan, vem vet vad som ingår i materialet som SVT inte offentliggjort?]

Bland extramaterialet till det uppmärksammade tv-programmet Ordförande Persson i SVT finns en del överraskningar. För mig är det mest häpnadsväckande att före detta statsministern Göran Persson haft åsikter om Plutos status som planet. Kommentarerna kommer i slutet av en intervju med journalisten Erik Fichtelius den 7 augusti 2006. Det är bara en dryg vecka innan Internationella astronomiska unionens släpper sitt första förslag om att antalet planeter skulle utökas till tolv, och två veckor innan Pluto till slut blir bortröstad som planet. Persson, uppenbarligen medveten om att frågan är högaktuell, säger att han tycker att Pluto är ’alldeles för liten och för långt bort’ för att kallas planet. Kommentaren kommer något oväntat i slutet av en längre utläggning om hans egen makt, och utvecklas inte i materialet som finns tillgängligt på SVTs webbsidor. Med tanke på hans omdömen om sina kollegor inom politiken så kan man väl tycka att Pluto kommer rätt lindrigt undan.
Se videon hos SVT

Bild: SVT
’Alldeles för liten och för långt bort’ — före detta statsminister Göran Persson dömer ut före detta planeten Pluto. Kommentaren fälls i ett samtal med SVTs Erik Fichtelius som finns bland extramaterialet till tv-programmet Ordförande Persson. (Bild: SVT)

2 KOMMENTARER

  1. I jämförelse med hans egen person — storlek och centrala placering — är väl inte detta särskilt konstigt.

    /Sossialdemokrat

  2. Har du förresten skrivit något om magnetfält och kosmisk strålning samt det senares förmåga att bilda moln samt att klimatet styrs av detta?

Comments are closed.