En arbetskollega från andra jobbet messade i morse och frågade vad det var för ljusstark stjärna som ligg er nära månen just nu. En snabb titt på Yoursky bekräftade att det måste vara Venus han hade sett, den är ju sanslöst ljusstark på kvällen i dessa dagar. Men hade han kanske sett den alldeles nyss? Ut med kikaren på balkongen, och där låg strax väster om den i morgonsolens starka ljus rätt bleka månskäran. Senare på dagen lyckades jag till och med se den med blotta ögat. Nästa gång som månen passerar Venus så kommer den till och med att åka framför den – det blir mellan kl 16 och 18 måndagen den 18 juni. Skriv in i almanackan nu.

Det har sannerligen varit en bra dag för astronomi på balkongen här strax söder om Stockholm. Att slöläsa i Virginia Trimbles nyutkomna (och alltid lika roliga) jättesummering av astrofysikåret 2006 är ett av säsongens nöjen. Och i nätradion intervjuas fyrfaldiga supernovaupptäckaren Gregor Duszanowicz i SRs Vetenskapsradions veckomagasin.

Bild: malte
Venus på dagtid – det finns bättre bilder på nätet (klicka för ett exempel) men jag ville förstås rita en egen, högst schematisk förstår ni. Åter till proffsiga bilder i nästa inlägg. Venus fortsätter att vara synlig på dagen ett tag framöver, men utan månens hjälp blir den svår att hitta. (Bild: malte)

Tack till tipsarna Simon, Steinn.