Internationella rymdstationen ISS går att se från jorden, om man har till exempel ett litet teleskop till förfogande. Ibland passerar framför andra mer avlägsna himlakroppar, vilket ger tillfällen för roliga bilder. Den 13 maj åkte då ISS framför planeten Jupiter, som själv inte är så mycket större än ISS, sett från jorden vill säga. Nu finns det bilder från händelsen att kolla på nätet. Jag har hittat animeringar av Gary Trapuzzano (visas även i ultrarapid) hos Aldrich Astronomical Society och av Robin (tagen genom tjockt moln, men fortfarande coolt)Robin’s astronomy page.

Bästa ISS-framför-nåt-annat bild förblir dock Thierry Legaults makalösa bild av ISS och rymdfärjan Atlantis framför solen från september 2006.

Närmare hemma fångade Bengt Rutersten Saturnus i tisdags, strax efter att månen åkt framför den. Bilden finns anslagen på Astronomiguidens forum.