Rymden i dag rapporterar om det där med fulla astronauter, så vi tar något helt annat. ESA:s satellitgäng Cluster har tillsammans med NASA:s satellit Polar gjort ett litet genombrott i kampen mot mördarelektronerna. Som de sommaraktuella mördarsniglarna attackerar de sånt som människor gillar att ha omkring sig. Dock snarare kommunikationssatelliter än trädgårdsväxter. Hursomhelst, efter en kraftig magnetstorm 2001 upptäckte Cluster och Polar samma slags ultralågfrekventa vågor på olika höjder i jordens magnetosfär. Dessa vågor är kända för att ligga bakom de jobbiga supersnabba elektronerna. Rymdfysiker har kommit fram till att efter stormen 2001 triggades dessa farliga vågor av att solvinden just då var dubbelt så snabb som vanligt, med en hastighet på svindlande 750 kilometer i sekunden.
Läs mer hos ESA
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA, ESA/NASA SOHO
Där solvinden möter jordens magnetosfär har Cluster-satelliterna vrålpejl på vad som händer. Inklusive mördarelektronernas nycker. (Bild: NASA, ESA/NASA SOHO)