Mera hål till folket, fast inte lika stora som förra veckans. I maj rapporterade vi om konstiga mörka hål som upptäckts på Mars yta. Nu har kretsaren Mars Reconnaissance Orbiter tagit nya bilder på ett av hålen. Den här gången plåtades det mitt på den marsianska eftermiddagen, och solen lyser upp hålets väggar. Det visar åtminstone att det inte är fråga om ett hål i taket till någon stor grotta. Däremot verkar väggarna gå rakt ner som i en brunn, och djupet är minst 78 meter. Troligen rör sig om samma slags gropkratrar (tror jag det heter på svenska — kan någon geolog bekräfta?) som man ser på till exempel Hawaii. Kratern skapas när vulkanisk aktivitet orsakar kollaps av någon hålighet långt under marknivån.
Notis hos New Scientist
Mer om gropbilden och andra nya hos University of Arizona
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA/JPL/University of Arizona
Lite mindre mystisk: en av Mars’ gropkratrar. Hålet har en bredd på 150 meter och är minst 78 meter djupt. Klicka för att se en större bild. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona)

Mera Mars: Ella Carlsson letar marsliknande bäckraviner på Svalbard, har NorrbottensKuriren och Rymden i dag rapporterat. Ella är för övrigt Nordenmark-föreläsare på Astronomdagarna i Kiruna den 21 september.