Ta fram ett sätt att ’tagga’ asteroiden Apophis, med transpondrar eller radiosändare eller vad ni vill, uppmanade rymdfartsintresseorganisationen Planetary Society tidigare i år. Nu i fredags skulle alla bidragen till tävlingen vara inne, och av mediernas förnyade intresse för allas älsklings-dödsasteroid att bedöma har de tävlande börjat prata om sina idéer. Utmaningen är att ta fram ett sätt att bestämma Apophis’ rörelser tillräckligt noga för utesluta — eller varna i god tid inför — en kollision med jorden 2036. BBC rapporterar till exempel att brittiska företaget Astrium föreslår en liten dedikerad sond som ska åka till Apophis 2014 och bevaka den innan den någotsånär ödesdigert korsar jordens bana 2029. SvD rapporterar om ett förslag där robotar ska ändra asteroidens bana genom att sparka upp grus från ytan, men det är oklart om det har något att göra med tävlingen. I en rapport om planetförsvar som NASA publicerade i våras skriver amerikanska rymdorganet att Apophis är ett bra försöksobjekt inför framtida asteroid- och komethot och bör hårdbevakas när den svänger förbi jorden 2012. De tycker dessutom att Planetary Societys tävling kan bli ett bra sätt att få fram sätt att göra det. Enligt Aftonbladet så har tävlingen lockat bidrag från USA, Storbritannien, Italien, Indien, Spanien, Ryssland och Tyskland, och redan i maj hade 100 förslag kommit. Vinnarna ska utses i mitten av december. Sannolikheten att Apophis träffar jorden 2036 är enligt NASA fortfarande ynka 1 på 45 000.