Uppsala domkyrka ska få en ny orgel nästa år och i samband med detta behöver man bygga en ny läktare i norra delen av kyrkan. Som vi tidigare har berättat har man där under golvet inte bara hittat en massa utspridda ben från 1300-talet och framåt där under golvet, utan man har även funnit ett intakt gravvalv från slutet på 1600-talet.

Porträtt av Anders Spole som hänger i Uppsala Astronomiska Observatoriet (Bild: Thomas Marquart)Joakim Kjellberg, arkeologen som leder utgrävningarna, är av flera anledningar rätt säker på att det är uppsalaastronomen Anders Spole som begravdes där den 1 november 1699. För det första finns det ett epitafium ganska högt upp på domkyrkans vägg ungefär ovanför graven som hänvisar till honom. För det andra har man en gammal karta från 1700-talet över gravar i domkyrkan. Spole finns med där men den angivna platsen stämmer inte helt. Dock stämmer läget i förhållande till andra gravar i närheten. Dessutom har man med hjälp av Spoles ättlingar fått information om vem ur hans familj han skulle ha begravts med och det stämmer bra med antalet kistor (minst tre) som man kan se genom ett titthål in i gravkammaren. Hundra procent säker kan man inte vara att det är Anders Spoles grav utan att öppna den helt. Detta kommer dock antagligen inte göras.

Förra veckan visades utgrävningar upp för pressen och vi från Populär Astronomi var på plats (se bilden nedan). Den 16:e september är det enda tillfället då allmänheten får tillgång till utgrävningsområdet i samband med en festmässa. Då får man även chans att titta in i den nyupptäckta källaren några meter ifrån Spoles grav. Denna var mest fylld med byggmaterial från arbeten i slutet på 1800-tal och kommer antagligen användas för att gravsätta de utspridda äldre benen av odentifierade individer.

Bild: Thomas Marquart
Utgrävningsomåde bakom Uppsala domkyrkans norra entré. I mitten syns Anders Spoles grav. Under den lösa stenen på ovansidan valvet finns det ett titthål in i graven, genom vilket flera kistor syns. Mannen i röd tröja är en ättling till Anders Spole. Ben från flera tiotal människor har hittas i området som syns framför och vid sidan om Spoles grav. De förvaras i kistorna bakom utgrävningsomådet. För att se fler foton, klicka på bilden. (Bild: Thomas Marquart)

Läs mer om utgrävningen i UNT och hos Radio Uppland.