Bild:
Rymdstaden Kirunas raketprydda utkanter som de såg ut i morse, enligt Esranges webbkamera. (Bild: Esrange Space Center)

Vår reporter Gabriella Stenberg skriver:
Konferensen Rymdforum 07 i Kiruna (arrangerad av föreningen Rymdforum) samlar rymdfolk från hela Sverige både industri, forskare, beslutsfattare och studenter. Christer Fuglesang var med på telefon och statssekretaren på Näringsdepartementet Jöran Hägglund höll föredrag. Första dagen av två var så späckad att jag knappt hann hälla i mig en kopp kaffe och säga hej till några bekanta. Man ville ju veta vad som är på gång i branschen och på Rymdforum 07 kan man lära sig lite om det mesta:
SVTs meteorolog Pär Holmgren pratade om klimatförändringar:
— Det är inte bara en naturvetenskaplig fråga utan lika mycket en humanitär, ekonomisk och säkerhetspolitisk fråga, hävdade han. Dagens boktips från Pär är Mark Lynas’ bok ”Sex grader”, även om man kan bli lite deprimerad av den.
NASA ska tillbaka till månen igen, senast 2020 och en permanent bas nära någon av månens poler är det som gäller. Där, berättade Melissa McGrath från Marshall Space Flight Center, är klimatet uthärdligt och hanterbart tack vare att solen lyser nästan hela tiden och man kontinuerligt kan använda solen som energikälla. Dessutom hoppas man kunna hitta vattenis i några kratrar i närheten, men det är ju inte helt säkert förstås. Enda orosmomentet verkar vara att nästa president ändrar NASAs målsättning så att projektet måste avbrytas någonstans på vägen.
Malcolm Fridlund från ESA talade om hur vi ska leta efter liv på exoplaneter, alltså planeter som kretsar kring andra stjärnor än vår sol. Vi närmar oss på allvar svaret på frågan om vi är ensamma i universum eller inte. Om 10-15 år kanske vi har upptäckt massor med planeter som uppvisar de tecken på liv som man letar efter – flytande vattnen och en atmosfär som inte är i kemisk jämvikt.
För övrigt kan meddelas att kvinnor är utmärkta som astronauter — de äter mindre och tar mindre plats, att det minsann inte är trivialt att utveckla rymddräkter för användning på planeten Mars, och att den svenske rymdnestorn Sven Grahn inte är lockad av att själv åka på rymdresa — han anser rentav att det är tråkigt!
Enligt ryktet ska presentationerna läggas ut på Rymdforums hemsida nästa vecka. Det kan vara värt att kolla in.

Fler nyheter från Rymdforum:
Norrbottens-kuriren intervjuar Virgin Galactics vd Will Whitehorn
500 nya jobb i framtidens Rymdstaden Kiruna (också NBK)
Mötet fortsätter under torsdagen.
Andra bloggar om: , , , ,