Träffstatistiken för bloggen visar att det är en hel del som googlar sig hit för att få reda på när Ramadan börjar. Brittiska Muslim News summerar det astroreligiösa läget inför början på fastemånaden (en artikel som jag kanske borde läst innan den ramadanintresserade journalisten från SvD ringde i förmiddags). Den astronomiska nymånen inträffade på tisdagens eftermiddag, men av till exempel Norrköpings Astronomiska Klubbs beräkningar att bedöma kommer det vara riktigt svårt att se månskivan efter solnedgången under de kommande dagarna, då månen går ner nästan samtidigt som solen. Ännu mer data finns på helfestliga månskådarsajten moonsighting.com. Vad jag kan bedöma är dock torsdagen den 13 den officiella starten i Sverige (se t ex Islamguiden). Då kan man med lite tur få syn på månen strax efter solnedgången, med Merkurius strax till höger, enligt Sky & Telescope. Kikare rekommenderas.
Andra bloggar om: , ,

[Uppdatering: SvD citerar mig i en notis om Ramadan. Visst sa jag att det händer att folk ringer och frågar astronomer om början och slutet på Ramadan, men inte att de undrar ’om astronomerna kan observera månen med sina teleskop som ett sätt att avgöra om fastan ska inledas’. Vet inte var reportern fick det ifrån.]