På onsdag och torsdag möts den svenska rymdbranschen i Kiruna på Rymdforum 2007. Enligt programmet ligger huvudfokus på klimatforskning från rymden, med SVTs Pär Holmgren som talare, men det bjuds på mycket annat också. Näringsdepartementets Jöran Hägglund invigningstalar på onsdag förmiddag, och Will Whitehorn, chef på Virgin Galactic precis efter honom.

Bild: Rymdforum

Som Rymden i dag rapporterade förra veckan har Rymdstyrelsen låtit göra en undersökning om svenskarnas attityder till rymdverksamhet, och nu har vi kunnat ta del av resultaten. Mest häpnadsväckande (eller kanske inte) var att hela 94 procent av de svarande tyckte att det är ganska eller mycket viktigt att med hjälp av satelliter studer och följa hur jordens klimat utvecklas. Men det finns andra intressanta resultat i rapporten. Allt fler svenskar upplever att en egen rymdverksamhet är ganska eller mycket viktigt för Sverige — siffran är 54 procent och har ökat stadigt i de liknande undersökningar som gjorts de senaste 5 åren. Fuglesang-effekten spelar uppenbarligen roll i resultaten. Blott 4 procent var omedveten om att en svensk varit i rymden, och 74 procent vet att den svenske astronauten heter Christer Fuglesang. Hans genomslagskraft tycks ha bidragit till att folk blivit mer positiva till bemannade rymdfärder under de senaste par åren. Nu är det hela 65 procent som tycker att det är bra med att vi har människor i rymden, jämfört med 59 procent i fjol och bara 44 procent 2002. Obemannad rymdverksamhet är lika högt aktad, men det är en minskning med 6 procent sedan 2006. Undersökningen gjordes av TNS Gallup umellan 28 augusti och 4 september. Ännu ligger rapporten inte ute på nätet. Att resultaten verkar inte riktigt stämma överens med bottennoteringen för rymdforskning som vi skrev om i juni visar väl vikten av att ställa rätt fråga i rätt kontext. Folk gillar verkligen rymdverksamhet, men om de tvingas välja så tycks de hellre vilja prioritera cancerforskning, nationalekonomi och svenska språket.
Andra bloggar om: , , ,