Läsaren Wille mejlade oss:
Jag är extrem novis när det gäller astronomi men jag såg det här häromdagen och jag undrar om ni skulle kunna skriva lite om det i er blogg och gärna förklara vad det kan innebära. Om det nu innebär någonting. Kan det exempelvis påverka jordens framtida klimat?
”All Quiet Alert” Issued For the Sun [slashdot.org]

Ja, solen är inne på sitt aktivitetsminimum just nu, vilket betyder få solfläckar, få magnetstormar och lite ont om till exempel norrsken. Så en lågaktivitetsalert som belgiska Solar Influences Data Analysis Center utfärdat kanske ändå var på sin plats. Under onsdagen meddelade de däremot att ’all quiet’-perioden var över, och nu rapporterar spaceweather.com ett stort hål i solens heta korona som kan orsaka magnetstormar inom några dagar. Solens aktivitet påverkar jordens klimat i viss mån, och nästa solmaximum kan bli en intressant test av det, men det nuvarande minimum säger i sig inte så mycket. Som bekant kan man inte lasta allas vår favoritstjärna för de senaste decenniernas temperaturhöjning på jorden. Men det forskas mycket om solen och dess påverkan på jorden, och mer om det kan man läsa i nästa nummer av Populär Astronomi.

Har du en fråga som du vill få svar på? Skriv den i en kommentar här på bloggen eller mejla till oss på redaktion@popast.nu.

Bild: ESA/NASA
Solen, som satelliten SOHO såg den på torsdagen i ultraviolett ljus. Inte längre så inaktiv som för några dagar sen. (Bild: ESA/NASA)

Andra bloggar om: , , , ,