Favvoteleskopet tar kort på favvokometen tipsar Bad Astronomy-bloggen. Rymdteleskopet Hubbles vy av uppblossande kometen Holmes visar en liten, liten kärna och ett stort, egendomligt osymmetriskt stoftmoln som gradvis bleknar. Kärnan är faktiskt för liten för att Hubble ska kunna se den på riktigt, men utifrån hur ljusstark den är så har man räknat fram att den måste vara 3,4 kilometer stor. Kometen syns förresten fortfarande hela natten, om än svagare än förut. Kolla till exempel denna karta för att se var den ligger.
Fler bilder och filmer på Hubbles europeiska hemsida
Andra bloggar om: , , ,

Bild: NASA, ESA, H. Weaver/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory
Holmes av Hubble den 4 november (och till vänster, av kanadensiska astrofotografen Alan Dyer). I bilden kan man inte se några tecken på att kometen hållit på att gå sönder (som en annan komet gjorde 2006), som varit en av de mindre populära teorier för utbrottet. Det ser i alla fall ut som om utbrottet skjutit ut stoftet i vissa riktningar och inte andra. (Bild: NASA, ESA, H. Weaver/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)