Europeiska sonden Rosetta skulle bara ta en sväng förbi jorden för att snabba på den långa resan till målet, kometen Churyumov-Gerasimenko. Men den höll på att orsaka larm på jorden. Ett flertal observatorier rapporterade ett oidentifierat objekt på natthimlen, och internationella sambandscentralen Minor Planet Center gick så långt som att ge den nyupptäckta himlakroppen en officiell beteckning som jordnära asteroid, 2007 VN84. Men den skarpsinnade ryske astronomen Denis Denisenko anade att det här inte var någon ny Apophis, kollade upp saken och hörde av sig. Vips så medgav Minor Planet Center sitt misstag i ett särskilt meddelande från redaktionen. I meddelandet noterar MPC-ledningen att samma sak höll på hända tidigare med kosmologi-satelliten WMAP, och kommenterar syrligt att informationen om avlägsna sonders positioner faktiskt är ’bedrövlig’. Men som brittiska astronomer kommenterar i New Scientist, systemet för att upptäcka potentiellt farliga asteroider tycks funka skapligt ändå, och sådana här små pinsamheter kan man ändå leva med.
Hela historien på Planetary Societys blogg
Mer om Astrowebb

Andra bloggar om: , , , , ,

Bild: ESA ©2005 MPS för OSIRIS-teamet
Den allt annat än farliga kometsonden Rosetta passade på att ta några schyssta kort på jorden medan hon flög förbi i tisdags kväll. Fler bilder finns på ESAs Rosetta-blogg. (Bild: ESA ©2005 MPS för OSIRIS-teamet)