Bild: P-M Heden
Ännu en fantastisk bild på kometen Holmes av P-M Hedén. Klicka för att se hela bilden på hans blogg. (Bild: P-M Hedén)

Här i norra Stockholm lyser kometen Holmes suddigt men klart. Stjärnkartor kan man nu hitta lite överallt, som t ex hos Sydsvenskan, DN, Barometern och Norrköpings astronomiska klubb.

Vi ringde upp kometforskaren Björn Davidsson vid Uppsala universitet för att få reda på mer om Holmes.
Varför den har fått ett så enastående utbrott?
— Man tror att på kometens yta finns så kallad amorf vattenis, där molekyler ligger huller om buller istället för ordnat som i vanlig is. Den övergår till vanlig iskristaller om solen hettar den upp till över 137 grader över absoluta nollpunkten. Energin som frigörs när det händer är tillräcklig för att förånga stora delar av isen. Gasen söker sig då ut i rymden och tar med sig mängder med stoftkorn i mikrometer-storlek. Det är de som bildar molnet runt kometen.
Finns det andra teorier?
En annan teori är att meteoritnedslag orsakar utbrotten. Men kometen Schwassman-Wachmann 1 har till exempel utbrott väldigt ofta. Det stämmer inte överens med meteoritnedslagshypotesen.
Hur länge kommer kometen Holmes att vara ljusstark?
– Min gissning är att den kommer att falna ganska snabbt. Den kastade ut en stor mängd stoft under en timme eller så för en vecka sen. Det kan ta upp till en vecka att nå ut till ett hundra tusen kilometer från kärnan, och det är storleken på en vanlig komet-koma. Jag skulle bli förvånad om den håller sig mer än ett par veckor. Den kommer i alla fall inte hålla på till jul!
Har kometkrock-experimentet Deep Impact för 2 år sen lärt oss något om sådana här händelser?
– Vad man gjorde då var att krocka en projektil på 360 kilo med kometen Tempel 1. Då kunde man koppla det man vet hände på plats med det man kunde observera från jorden. Det har lärt oss mycket om hur stoftet rör sig. Men det blev ingen dramatisk händelse. I kometen Holmes fall är det kanske något annat än ett meteoritnedslag som är orsaken. Det är inte så vanligt att meteoriter på 300 kilo som slår ner.
Och då kan man väl utesluta att marsianerna gjort ett Deep Impact på Holmes?
– Ja, det är inga sådana arga rymdvarelser som åker runt och skjuter ner kometer!
Andra bloggar om: , , , , ,