Bor du i Skåne och gillar tillfälliga händelser på natthimlen så förutspås en trivsam vecka. På tisdag är det kometskådning på Tycho Brahe-sällskapets observatorium i Oxie utanför Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Start kl 18, och mer information finns på observatoriets hemsida. Sen på torsdag är det Fysikens dag på Malmö högskola, och då blir det dags ännu en gång för galaföreställningen Tidernas 10 häftigaste supernovor. Då är det jag som ska hålla låda och jag kan lova att de nominerade inte är de samma som i januari… En exploderande stjärna som tyvärr inte har en chans att komma med på listan är supernova 2007od, som upptäcktes så sent som i fredags. Men den förevigades tillsammans med kometen Holmes i söndags från Oxie, så vi gillar den ändå. Holmes har förresten nu en fin blå svans, orsakad av tryck från solvinden. Kolla till exempel dagens Astronomy picture of the day och (den vackraste hittills) Sebastian Voltmers bild på spaceweather.com.

Bild: Anders Nyholm Bild: Anders Nyholm
Skånska himlar bjuder på uppblossande kometen Holmes (t v) och splitternya supernova 2007od. (Bilder: Anders Nyholm/Peter Linde)