Bild: T.A. Rector/University of Alaska Anchorage, H. Schweiker/WIYN och NOAO/AURA/NSF
Årets astrokort enligt Phil Plait, spiralgalaxen IC 342 i en bild av Travis Rector. Tvåa var en filmsnutt av en solförmörkelse sedd från rymden av solsatelliterna STEREO. Den finns att kolla på Youtube såklart. (Bild: T.A. Rector/University of Alaska Anchorage, H. Schweiker/WIYN och NOAO/AURA/NSF)

Födelsedag: Nu har vi fyllt 3! Sedan mitt första trevande inlägg om konstiga klothopar i Andromedagalaxen har det blivit 775 till inlägg. Visst fanns det lite champagne kvar i kylen?

Exoplaneter på väg: Planetupptäckarsatelliten Corot kom inte med sina resultat den här veckan, som vi tipsade förra veckan. Istället blir det först torsdagen den 20 december, enligt epost från Malcolm Fridlund på ESA.

Bästa bilden -07: Och så har bloggaren Phil Plait utsett årets finaste astrobilder. Etta är ett kort på spiralgalaxen IC 342. Den är rätt så okänd trots att den bara ligger 11 miljoner ljusår bort, fyra gånger längre bort än Andromeda alltså. Anledningen är att den syns genom vår egen galax, vars stoft och damm och gas därför ligger ivägen.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 KOMMENTAR

Comments are closed.