Bild: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio
Nattlysande moln över norra arktis i juli i år. Molnen är ett sommarfenomen som brukar kunna ses från Sverige. (Bild: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio)

Nattlysande moln är inte nytt för 2007, som Aftonbladets webb-tv påstår. Men de verkar ha ökat på senare år, och det är ännu oklart hur de bildas. Nu har NASAs satellit AIM hållit koll på molnen sedan i somras, och har gjort en rad nya upptäckter om molnen och de pyttesmå ispartiklar som ligger bakom dem. Resultaten presenterades idag på Amerikanska geofysiska unionen AGUs höstmöte i San Francisco. Molnen visar sig vara mycket föränderliga och kan skifta i form från timme till timme. Enligt de nya data så kan molnen uppträda mellan 80 och 88 km ovan jord, i ett lager dubbelt så tjockt som man tidigare trott. Man har också sett tecken på liknande ispartiklar i helt vanliga moln, något som var oväntat men som kan hjälpa forskare att förstå fenomenet.
NASAs pressrelease med bilder och filmer
P-M Hedéns bilder på nattlysande moln
Andra bloggar om: , , , ,