Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Nu finns det massor med nya bilder från sonden Messengers besök hos Merkurius för en vecka sen. Bland dem har forskare sett tecken på lavaflöden och höga branter som kan tyda på att Merkurius kylts ner sedan de flesta av dess otaliga nedslagskratrar skapades. Bland dem finns en som ser märkligare ut än alla andra — vill planeten hävda copyright på sin aldrig tidigare skådade yta? Ännu ett tecken på vulkanaktivitet, säger forskarna.
För den som ännu inte fått nog av Merkurius syns den på himlen sent på eftermiddagen just nu. NAK har kartor, medan astrofotobloggaren P-M Hedén redan (med hjälp av Ella och Maja) har tagit kort på den från Vallentuna.
Tom’s astronomy blog tipsade om ©-kratern

Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Ännu en Messenger-bild, denna gång på Merkurius sydpol. (Båda bilder: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 KOMMENTARER

 1. Hej Malte!

  Som den lekman jag är inom rymdområdet så måste jag ställa en fråga, korkad månne, men jag tror mig få svar här!

  När man ser bilder tagna av Nasa och andra som tex denna, eller när bilder kablas ut från rymdpromenader från rymdfärjan så syns aldrig några stjärnor i bakgrunden. Det är helt svart. Hur kommer det sig? Det torde ju vara fri sikt kan jag ju tycka…

  Det kommer fler frågor! 🙂

 2. Sedda från nära håll är både rymdstationen och planeter som Merkurius bara riktigt ljusstarka. Stjärnor är lååångt svagare, så man behöver inte ens photoshoppa bort dem. Jag skulle tippa att de starkaste ibland hamnar på rymdbilder av olika slag, men jag kan inte minnas att jag sett nåt sånt.

 3. Tydligen är det så att astronauterna på månen inte heller såg stjärnor eftersom deras ögon var ”inställda” på den ljusa ytan.

  Angående C:et på Merkurius ska det bli kul att se om konspiratören Hoagland hittar på något kreativt om uråldriga rymdbaser.

Comments are closed.