Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Nu finns det massor med nya bilder från sonden Messengers besök hos Merkurius för en vecka sen. Bland dem har forskare sett tecken på lavaflöden och höga branter som kan tyda på att Merkurius kylts ner sedan de flesta av dess otaliga nedslagskratrar skapades. Bland dem finns en som ser märkligare ut än alla andra — vill planeten hävda copyright på sin aldrig tidigare skådade yta? Ännu ett tecken på vulkanaktivitet, säger forskarna.
För den som ännu inte fått nog av Merkurius syns den på himlen sent på eftermiddagen just nu. NAK har kartor, medan astrofotobloggaren P-M Hedén redan (med hjälp av Ella och Maja) har tagit kort på den från Vallentuna.
Tom’s astronomy blog tipsade om ©-kratern

Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Ännu en Messenger-bild, denna gång på Merkurius sydpol. (Båda bilder: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Andra bloggar om: , , , , , ,