Ja det är några av sakerna årets mottagare av Crafoordpriset gjort till sina områden. Priset har snudd på samma dignitet som Nobels diton, och årets tre vinnare i kategorierna matematik och astronomi får dela på nästan 3,2 miljoner kronor (KVA, HD, Ny Teknik). Astrofysikern Rashid Sunyaev får astronomidelen och belönas för sitt arbete med svarta hål och hur materian runt omkring dem beter sig. Han är även känd för att ha beskrivit hur vår syn på den kosmiska bakgrundsstrålning kan förvrängas av energiska elektroner mellan galaxerna (den så kallade Sunyaev-Zeldovich-effekten). Mattevinnarna kan inte stoltsera med egna effekter, men väl framgångar inom strängteorin. I sitt arbete med den har Maxim Kontsevich och Edward Witten hittat på helt nya sätt att matematiskt beskriva universum. Strängteorin är den för tillfället bästa teori som beskriver hur universums minsta beståndsdelar hänger ihop, men den är inte speciellt lätt att motbevisa som fysik betraktad. ’Inte ens fel’, enligt författaren, fysikern och bloggaren Peter Woits kända bok i ämnet, men det är ju mattepriset som Kontsevich och Witten fått, så allt är frid och fröjd. Prisutdelningen sker den 23 april, i kungens närvaro.

Bild: MPA, Carlstrom m fl/ROSAT
Rashid Sunyaev framför en av de första astronomiska bilderna som bevisade effekten som bär hans (och Yakov Zeldovichs) namn. (Bild: MPA, Carlstrom m fl/ROSAT)