Kristider nån? Idag när brittiska forskningsministern hälsade på europeiska rymdorganet ESAs operationscentrum i tyska Darmstadt var det idel glada miner och lysande framtider. Men hemma i Storbritannien har det varit andra bullar hos landets astronomer och fysiker. I december gick regeringen ut med att budgeten för nybildade forskningsrådet STFC skulle skäras ned ordentligt, och fort. Britterna behövde dra sig ur det USA-ledda Gemini-observatoriet, och ett stort antal andra projekt hotades. Pengabristen beror delvis på ändringar i medlemsavgifter i ESO och ESA på grund av växelkurssvängningar, och delvis på fysikernas nya dyra Diamond-anläggningen. De planerade nedskärningar påverkar dock alla och har mött omfattande motstånd från fysiker och astronomer. Ingen lösning på krisen verkar vara i sikte, även om en ny utredning har tillsatts för att kartlägga brittisk fysikforskning.
Visst låter det tråkigt i flera bemärkelser. Men en som berättat om krisen med humor och distans är bloggaren Andy Lawrence, som även är astronomiprofessor vid universitetet i Edinburgh, där jag själv pluggade för länge sen. Idag beskriver han en middag på Hogwarts, eller i alla fall där Harry Potter-filmerna spelades in. Han lyckas blanda det personliga med det politiska på ett roligt och effektivt sätt.
Kampanjsajten Save astronomy
Paul Crowthers informationstäta sida om STFC-krisen

Bild:
Brittiska forskningsministern Ian Pearson (t h) på besök hos ESA. På hemmaplan ser det mörkt ut för astronomi- och fysikforskning, och medlemsavgifter till ESA är en del av orsaken. (Bild: ESA)

Andra bloggar om: , , , , , ,