På onsdag kväll i Stockholm är det världens enda gala med bara svarta hål som pristagare (enligt Helsingborgs Dagblad, som tycker att OJ 287 ska vinna, och opartiska Stockholms observatorium). Jag fick en pratstund i morse med forskarna Linnea Hjalmarsdotter och Magnus Axelsson som ska presentera nomineringarna och leda omröstningen.

Handen på hjärtat, vet vi verkligen att svarta hål finns på riktigt?
Linnea: Den frågan ska vi börja med!
Magnus: Officiellt så kallas de kända svarta hålen för ’kandidater’ fortfarande. Men astronomer räknar med att de finns och pratar inte längre om dem på det sättet.
L: Vi är mer vana.
M: Lite avtrubbade, helt enkelt.

Jag hörde att nån hade frågat om det var någon åldersgräns på galan. Är inte svarta hål lite läskiga?
M: Det beror på hur nära man är!
L: Svarta hål inte är som dammsugare, som många tror. Om solen skulle bli ett svart hål skulle vi inte börja sugas in, men man skulle kunna komma mycket närmare. Som svart hål skulle solen bara vara 3 kilometer stor.

Så vilket tror ni vinner och blir Zlatan bland svarta hålen?
M: Det är upp till publiken att bestämma!
L: Vi har ju våra personliga favoriter. Men de som vi nominerat har alla sina egna speciella egenskaper.
M: Vilket som vinner vet vi först efter klockan 20 på onsdag kväll.

Galan ordnas av Svenska Astronomiska Sällskapet och är öppen för alla, med eller utan festklädsel. Tid: kl 19.00 den 16/1, på AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Fritt inträde. Och ingen åldersgräns!

Bild:  NASA/CXC/MIT/F.K.Baganoff m fl.
Har det supertunga svarta hålet i mitten av Vintergatan en chans på Svartahålsgalan? Den här bilden från Chandrateleskopet visar hur det ser ut omkring hålet vid galaxens centrum. (Bild: NASA/CXC/MIT/F.K.Baganoff m fl.)

Andra bloggar om: , , , , ,