Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Första bilden nånsin på den sidan av Merkurius som sonden Mariner 10 inte kunde plåta 1974. De ovanliga mörkkantade kratrar kan tyda på att olika mineraler finns på olika djup. (Bild: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Som vi rapporterade häromdagen gjorde sonden Messenger sitt första besök på Merkurius i måndags. Det blev problem med att överföra de första bilderna till jorden, varför bara en släppts. Men den visar delar av planeten som aldrig setts förut. Emily Lakdawalla på Planetary Society-bloggen har en spontanalys, och NASAs pressmeddelande finns här. Svenska medier verkar ännu inte ha publicerat bilden, och bara noterar att Messenger passerat Merkurius (SvD, Aftonbladet och halvuppdaterat på DN).