Årets mest utmanande rymdfärd blir när Hubbleteleskopet får sin femte och sista underhållsbesök. Den blev officiellt presenterad av NASAs Alan Stern idag vid Amerikanska astronomiska sällskapet AAS’ stora vinterkonferens i Austin, Texas. Det blir rymdfärjan Atlantis som som får äran att åka upp till teleskopet med nya instrument och sju astronauter ombord. Just nu väntar den som bekant på sin försenade tur till rymdstationen ISS. Det 11 dagar långa Hubblebesöket i augusti bjuder på fem rymdpromenader och två helt nya instrument skruvas in. Spektrografen COS-B ska bland annat undersöka universums storskaliga struktur, och nya kameran WFC-3 tar över efter den framgångsrika men numera trasiga ACS. Sen ska teleskopet även få nya gyroskop och batterier. En ny manick som heter Soft capture mechanism ska göra det möjligt för en obemannad sond att ta ner teleskopet när det slutligen pensioneras, utan att det ramlar i huvet på nån på jorden (rapporterar Phil Plait). Besöket ska dokumenteras i 3D på IMAX-film i ett nytt samarbete med filmbolaget Warner Brothers.

Fler nyheter från AAS-mötet kommer senare i veckan. Det brukar bli sjukt mycket, så håll i hatten.

Bild: NASA
Astronauten John Grunsfeld var med 2002 då Hubble skulle uppgraderas och han åker även denna gång. (Bild: NASA)