Har du sett mystiskt ljust skimrande moln strax efter solnedgången? Här i Stockholm har vi haft flera dagar i rad med pärlemormoln i väster sent på eftermiddagen. Borta på Astronomiguiden är de en snackis, och spaceweather.com samlar rapporter om molnen från hela Skandinavien. P-M Hedén har några otroligt fina bilder på sin blogg. Peter Korkala har några till. Clas Svahn på DN kopplar till norska stormvädret och Dala-Demokraten har ett bildspel. Molnen, som skiner av reflekterat solljus, bildas uppemot 25 kilometer upp i stratosfären, men bara när det är riktigt, riktigt kallt däruppe. Fint så, men pärlemormolnen är inte enbart snälla. Iskristallerna i molnen reagerar med klorinet och kväveoxiden i stratosfären och frigör ämnen som kan förstöra ozonlagret.

Bild: Malte
Pärlemormoln lyser småkusligt över Blåkulla i Solna. Min kamera förmådde inte bättre än såhär, tyvärr, så klicka på bilden för att se P-M Hedéns istället. (Bild: Malte)

Andra bloggar om: , , , , ,