Mer från AAS-mötet i Austin, plockat skamlöst från studenten Thereses samling. Hon bloggar direkt från pressrummet.

Hur byggdes de galaxerna som vi ser idag? Ur små galaxer som kolliderade med varandra när universum var ungt, heter det enligt de rådande teorierna. Och så verkar det vara, enligt Eric Gawiser (Rutgers University) och kollegor, vars projekt MUSYC har hittat en mängd små grodyngel-liknande galaxer vars ljus började sin resa mot oss när universum var en sjundedel av sin nuvarande ålder. Mer finns i pressreleasen på Eurekalert.

I det tidiga universum finns dock mer än bara krockande små skrotgalaxer. Forskarna Elizabeth McGrath vid Santa Cruz och Alan Stockton från Hawaii har nämligen hittat några exempel på stora pannkaksliknande galaxer bland alla små. Det tyder på att åtminstone några av de första galaxerna bildades helt för sig själva ur stora gasmoln. Mer info på engelska finns här.

Bild: NASA/ESA/E. McGrath; NASA/ESA/C. Gronwall/Penn State
Universums tidiga galaxer modell större (t v) och mindre (t h). (Bild: NASA/ESA/E. McGrath; NASA/ESA/C. Gronwall/Penn State)