NASAs strövare på Mars, Opportunity och Spirit, firade nyligen fyra år av (vad annars?) strövtåg på den röda planetens yta. För den som hoppas på tecken på liv på Mars finns det mindre att fira. Nya analyser av data från Opportunity tyder på att även om det funnits vatten i området tidigare, skulle då vattnet ha innehållit lite väl höga halter av mineraler för att liv skulle varit möjligt (SvD, space.com, NASA). På jorden känner vi till bara ett tjugotal organismer som skulle kunna stå ut med sådana förhållanden. Hoppet står nu till andra områden på marsytan och till tidigare epoker i dess historia. I maj kommer landaren Phoenix till planetens polartrakter för att fortsätta letandet.

Bild: NASA/JPL-Caltech/Cornell University
Stenarna kring Victoria-kratern tyder på ett fuktigt men mycket salt förflutet för just denna del av Mars yta. Bilden togs av strövaren Opportunity den 4 februari 2008. (Bild: NASA/JPL-Caltech/Cornell University )