Flera medier rapporterar (Aftonbladet, New Scientist, TT/DN) om att USA tänker skjuta sönder den havererade spionsatelliten USA 193 som vi skrev om i januari. Satelliten ligger nu bara 270 kilometer ovan jord och följs regelbundet av amatörer. En summering hittade jag till exempel på bloggen Arms Control Wonk. Enligt en rapport som Emily Ladkdawalla tipsar om på Planetary Societys blogg så är satelliten tillräckligt ljusstark för att kunna ses i en hyfsat kraftig fältkikare, om man vet vart man ska titta. Lakdawalla undrar om sönderskjutning verkligen behövs, och det är hon inte ensam om. Hydrazinbränslet skulle kunna bilda potentiellt dödlig gas över ett område stort som två fotbollsplaner om satelliten skulle falla ner som den är just nu, men sannolikt skulle den inte träffa befolkade områden. New Scientist intervjuar astronomen Jonathan McDowell som dock tycker att Vita Huset bara vill visa att USA kan skjuta ner saker från rymden lika lätt som Kina gjorde för ett år sedan med en trasig vädersatellit. USA 193 är betydligt större än denna, och frågan är om den stora mängden nytt rymdskrot skulle kunna skada rymdstationen. David Wright från Union of Concerned Scientists, som intervjuas i New Scientist, misstänker i alla fall att frågan inte kan anses vara utredd.
Andra bloggar om: , , , ,