Alfa Centauri B, bara 4,2 ljusår härifrån, kan ha steniga planeter som jorden i den så kallade ’beboeliga zonen’ runt stjärnan. Det är i alla fall slutsatsen som ett gäng forskare i USA har dragit efter att ha kört datasimuleringar. De har räknat fram, utifrån det man vet om hur planeter bildas, vilka slags planetsystem som kan tänkas finnas där. Alfa Centauri är en trippelstjärna, där stjärnan B är något rödare och ljussvagare än solen. Forskarna, ledda av Javiera Guedes, har dock kommit fram till att planeterna inte bara kan finnas där, utan det går även att mäta dem om man satsar på att mäta stjärnans rörelser riktigt noga under några års tid.
Men Guedes team är överoptimistiska, tycker planetforskaren Philippe Thébault vid Stockholms universitet. Han har forskat om planetbildning i samma stjärnsystem.
– De studerar inte hela planetbildningsprocessen, utan bara sista etappen.
Enligt Thébaults datamodeller, som behandlar de tidigare stadier i planetbildning runt Alfa Centauri A, är det svårt att bilda planeter i den beboeliga zonerna runt stjärnorna A och B.
– Det finns inga planeter där. Alfa Centauri är ett system där det är nästan omöjligt att bilda jordliknande objekt vid jordens avstånd från stjärnan.
Artikel av Javiera Guedes med flera
Artikel på New Scientist Space
Medförfattare Greg Laughlin bloggar om resultaten

Det är alltså kanske för tidigt för att börja planera en resa till Alfa Centauri. Men det hindrar inte det sanslöst ambitiösa Ultimate Project. Det är ett litet gäng som har börjat projektera 500 år i förväg för en resa till en näraliggande stjärna för en miljon jordbor, till en kostnad på bara ett år av världens BNP. Galet, säkert, men värt att ta på allvar, tycker både Greg Laughlin och Centauri Dreams som kommenterar.

Bild: G. Laughlin/oklo.org
De olika kombinationer av steniga planeter som enligt Javiera Guedes och hennes kollegor kan finnas runt alfa Centauri B. Med flera års observationer tror de att planeternas rörelser borde kunna mätas härifrån jorden. (Bild: G. Laughlin/oklo.org )