När det nya observatoriet på Svalbard invigdes för två veckor sen var inte bara norska utbildningsministern Tora Aasland med (hennes tal finns förresten att läsa hos Svalbardposten), utan även svenska astronauten Christer Fuglesang. Som ju observerat norrsken själv från rymden. Observatoriet ska syssla uteslutande med norrskensforskning, mest i synligt ljus, och har utrustats med ett stort antal instrument byggda på olika håll i världen. Dock har jag inte kunnat hitta några spår av svenska inblandning på Kjell Henriksen observatoriets webbplats, utöver just Fuglesangs på invigningen. Bland annat ska man satsa på att mäta det ljussvaga norrskenet som förekommer på dagtid. Till det behöver man både nordliga breddgrader och en riktigt mörk plats.
Läs mer på norska på forskning.no och i Nature

Bild: Olli Jokiaho/kho.unis.no
Nya Kjell Henriksen observatoriet på Svalbard är föga förvånande världens nordligaste observatorium för norrskensforskning. (Bild: Olli Jokiaho/kho.unis.no)