Svensk-italienskbyggda experimentet Pamela letar sedan juni 2006 efter antimateria i rymden. I torsdags presenterades färska data från Pamelas första år på konferensen UCLA Dark Matter 08 i Los Angeles. Jag fick tag i Mark Pearce, projektledare för Pamela på KTH i Stockholm. Tidigare experiment har bara gjorts från ballonger, berättar han, och då inte längre än något dygn åt gången.
— Datakvalitén är bara så mycket bättre än någonting tidigare på marknaden, säger han.
Från sin plats ombord på en kommersiell rysk satellit samlar Pamela stora mängder kosmiska partiklar. Tanken är att lista ut var antipartiklarna bland dessa kommer ifrån. På konferensen presenterades ett år av mätningar av antiprotoner. Resultaten har man inte analyserat färdigt än, men redan nu ser det ut som om antiprotonerna skapas när energiska protoner krockar med gasen mellan stjärnorna. Tidigare ballongexperiment kunde inte utesluta att de allra mest energirika kom till när ännu okända partiklar — sådana som kanske utgör universums mörka materia – växelverkade med varandra. Pamela ser ännu inga tecken på detta. Den mörka materian hoppas man ändå att kunna att kasta ljus på: experimentet fortsätter i 2 år till. Mark Pearce ser fram emot att Pamela samlar på sig fler antiprotoner och positroner med riktigt hög energi, där inget experiment letat förut.
– Ju högre i energi man går, desto större chans att hitta nåt intressant, säger han.

Bild: Pamelas webbplats
Såhär fångar Pamela antiprotoner. Klicka för att komma till experimentets hemsida, som har fler roliga diagram och info om hur allt funkar. (Bild: Pamelas hemsida)

Andra bloggar om: , , , , ,