Bild: SpaceWorks / SpaceDev for The Planetary Society's Apophis Mission Design Competition
Så kan vi bli säker på farliga asteroiden Apophis’ framtida bana. Klicka för att läsa mer om det vinnande satellitprojekt Foresight och de andra bidragen i Planetary Societys tävling. (Bild: SpaceWorks / SpaceDev för Planetary Societys Apophis Mission Design Competition)

Som bekant finns det en liten risk att asteroiden Apophis krockar med jorden 2036. Det som vi behöver är en snabb insats för att noga bevaka asteroiden inför dess eventuellt ödesdigra första besök hos jorden 2029. Då avgörs hur det kommer att gå 7 år senare. Amerikanska Planetary Society utlyste i samarbete med NASA och ESA en tävling förra året för att ta fram smidiga sätt att öka våra kunskaper om Apophis och vart den är på väg. Nu har de vinnande bidragen korats: läs om dem här hos Planetary Society. Första priset går till amerikanska Spaceworks Engineering för deras lågbudgetprojekt Foresight. Enligt förslaget skulle en sond inta en tät bana Apophis mellan 2012 och 2015, granska den i detalj med en enkel spektralkamera, för att sedan dra sig tillbaka till ett avständ på 2 kilometer för att åka med asteroiden i sin bana runt solen. På så vis skulle man med hjälp av lidarteknik få vrålkoll på Apophis bana och därmed risken för framtida krockar med jorden, till en kostnad av bara 900 miljoner kronor. Rena fyndet, tycker jag.
[Uppdatering: Nu har Aftonbladet och DN rapporter om detta.]
Andra bloggar om: , , , , ,

1 KOMMENTAR

  1. Frågan är inte om vi skall vänta och få besked om den kommer träffa eller inte, vi måste utgå från att risken kommer inträffa, för att där tänka oss, isåfall vad kan vi göra, för att undanröja dess hot?, Förmodligen är man lite för bekväm, och tänker vänta förmodligen de sista 8 åren innan det sker en träff, innan man börjar på allvar fundera. Man måste nog ta det lite på större allvar, än att spekulera. Mer satsning på ny teknik kanske.

Comments are closed.