Det här är lite märkligt. Veckans nummer av tidskriften Nature slår på stort med en spännande nyhet: en supernova av typ Ia som setts innan den exploderade. Typ Ia supernovor är superviktiga, kan man säga, därför att de ligger bakom upptäckten av universums accelererande expansion för tio år sen. Alla tror att de är vita dvärgstjärnor som exploderar, men under vilka omständigheter det sker vet man fortfarande inte. Nu har astronomerna Rasmus Voss och Gijs Nelemans skrivit en artikel i just Nature om att de sett något skina i röntgenljus på samma ställe som supernovan, innan den exploderade. Det skulle innebära att det är en dubbelstjärnesystem med en vit dvärg som samlar gas från den andra stjärnans kraftiga stjärnvind. Spännande som sagt. Men om man kollar pressreleasen hos Chandrateleskopet så är det inte lika kul längre. Nyare, opublicerade observationer, står det hos Chandra, visar att supernovan och röntgenkällan inte alls ligger på samma ställe. Man visar fina bilder och säger att nya observationer behövs för att reda ut saken en gång för alla, men allt pekar på att den stora upptäckten inte är någon upptäckt alls. Vi får väl hålla utkik efter kommentarer hos Natures blogg the Great Beyond.

Bild: NASA/CXC/MPE/R. Voss et al.; Optical: NASA/Swift
Fyra år innan supernova 2007on exploderade såg Chandrateleskopet en svag röntgenkälla — bilden till vänster — på samma plats. Eller nästan på samma plats: 2007on ligger nämligen lite off. Klicka på bilden för att läsa det mycket försiktigt formulerade pressmeddelandet. Bild: NASA/CXC/MPE/R. Voss m fl (t v); NASA/Swift (t h)