Nu kommer resultaten från Saturnus-sonden Cassinis dyk ner genom månen Enceladus’ plymer. Månen, med sin tigerrandiga yta och kraftiga vattengeysrar har sedan ett tag gjort att den seglat upp som ett av de ställen i solssystemet där hopp om liv faktiskt känts berättigat. Nu efter Cassinis besök verkar Enceladus ännu mer spännande än förut. Framförallt har man hittat tecken på mängder med komplexa kolbärande molekyler i gasen som strömmer ut från sprickorna i månens yta (SR Vetenskapsradion). Dessutom verkar flöden fara med överljudhastighet, något som forskarna tror skulle kunna förklaras med att de matas från vattenreserver under högt tryck under ytan. Enceladus sammansättning börjar likna en komets, vilket väcker frågan om hur den bildades. Saturnusmånen ställer lika många frågor om solsystemets historia som det gör om villkoren för liv här i vårt eget solsystem.
Pressmeddelande hos ESA
Artikel hos Planetary Society
Pressmeddelande hos NASA
De första bilderna från besöket, på Lunkens blogg

Bild: NASA
De heta sprickorna vid Enceladus’ sydpol, märkligt nog döpta efter städer i Mellanöstern: Damascus, Baghdad, Cairo och Alexandria. Efter sin dykning mot månen, då Cassini kom så nära som 52 kilometer ovan ytan, kunde sonden göra nya temperaturkartor på de här skumma ränder. Sprickorna visar sig vara hetare än väntat, med temperaturer på uppemot cirka 90 minusgrader, 90 grader varmare än den omgivande ytan. (Bild: NASA / JPL / GSFC / SwRI / ISS)

Andra bloggar om: , , , , , ,