Rymdfärjan Endeavour har landat (DN, SvD) och NASAs rymdfärjeprogram tycks gå som på räls igen. New Scientist summerar senaste flygningens bedrifter — dess japanska del har vi redan skrivit om. Men NASA skakas av att en vetenskaplig tungviktare sagt upp sig. Alan Stern har inte sagt varför han slutar men sannolikt handlar det om bråk om pengar till NASAs planer för utforskandet av Mars. Under den senaste veckan hotades marsprogrammet av nedskärningar (Martian Chronicles, Astrowebb) som skulle inneburit att en av strövarna Spirit och Opportunity behövt stängas ner (eller i alla fall gå i ide) i höst.

På hemmaplan (ja nästan) ryktas det att astronauten Christer Fuglesang ska kandidera i 2009 års Europaval för Folkpartiet (skyll på bloggaren Henrik Alexandersson om det visar sig vara felaktigt). Om inget annat skulle det vara roligt med att ha en kunnig, utbildad vetenskapsman bland våra aktiva politiker.

Bild: NASA
Tillbaka på marken för rymdfärjan Endeavour efter en lyckad tur till rymdstationen. (Bild: NASA)