Bild: Pi of the Sky
När universum var hälften av sin nuvarande ålder exploderade en stjärna. I onsdags morse nådde ljuset hit och sken starkt i en halv minut eller så. Redan efter 5 minuter var den utom räckhall för de flesta amatörteleskop. (Bild: Pi of the Sky)

Under en halv minut i morse hade du kunnat se ljuset från en våldsam explosion som ägde rum när universum var hälften av sin nuvarande ålder. Gammablixten 080319B upptäcktes klockan 06.12 på onsdag morgon av satelliten Swift, som fångade dess gammastrålning. Mindre än 10 sekunder senare så fotograferades den i synligt ljus av supersnabba kameran Pi of the sky på Las Campanas-observatoriet i Chile. När den var som ljusstarkast nådde den magnitud 5,3 — alltså lätt inom räckhåll för blotta ögat när himlen är tillräckligt mörk. Inom en timme var jätteteleskopen VLT på spåret, och kunde fastslå att gammablixten låg hela 7,5 miljarder ljusår bort. Jag ringde upp gammablixtforskaren Jesper Sollerman för ett expertutlåtande.
Hur kommer det sig att denna blixt var så otroligt ljusstark?
— De var på den tidigare än vanligt. Samtidigt som Swift tittade så såg de den från marken. Det är så bra det kan bli!
Jesper Sollerman tror dock inte att det finns en chans att se tecken på supernovaexplosionen som troligen kommer att följa dagens gammablixt.
— Det är lite för långt bort för att kunna hitta en supernova, säger han.
Gammablixtar av den här sorten tror man uppkommer när kärnan i en exploderande stjärna kollapsar och bildar ett nytt svart hål.
Om gammablixten hos Pi of the Sky
(Tack till den anonyma kommenteraren som tipsade om detta.)
[Uppdatering 21/3, 23/3: Nu finns det en pressrelease hos NASA och medierna har hakat på, bland dem TT i DN, Aftonbladet och SVT.]