Europas nya rymdfarkost Jules Verne sköts upp tidigt i morse svensk tid ombord en Ariane-raket från Kourou i Guiana. Det rapporterar TT, som i sin rapport (här hos HD) skriver om att den bär med sig datorutrustning byggd av Saab Space i Göteborg. Andra rapporter finns hos ESA:s svenska webbplats och DN. Jules Verne ska vara den första i en serie av lastbärande rymdfarkoster som åker upp till rymdstationen likt den mindre ryska Progress. Sen återvänder den mot jorden, fylld med sopor, och brinner upp på kamikaze-vis i atmosfären. Missionen bevakas (över?)entusiastiskt av Rui Borges på bloggen SpaceEurope och ESA:s ”inofficiella” Jules Verne-blogg (inofficiellt är att ta i, men den är i alla fall spretigare än Columbus-bloggen). Som förresten finns i lite olika versioner på engelska, franska och tyska.

Bild: ESA
Jules Verne-bloggen har en sedvanligt skakig uppsändningsvideo från rymdbasen i Kourou — klicka på bilden för att komma dit. (Bild: ESA)